литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  

Невена Панова
alter, altera, alterum

Тази пролет като че ли се появяват доста списания, които бързо биват забелязвани и отбелязвани като различни, като очаквани (или може би също толкова неочаквани) и важни.

Едно е изданието за нови книги на Пламен Дойнов, за което досега само по чуване / четене имам очаквания, които се разпиляват между желанието за получаване на смислена и добре оформена информация, страха от евентуална прилика с безплатен (или обратното – платен) рекламен каталог и вълнението дали пък подобно списание няма да успее да създаде усещането за ровене в стилна библиотека с дървени каталожни чекмедженца.

Друго е всъщност Другата, алтерА. Както се говори, заглавието (макар и поради въпрос от публиката – вж. интрото на нпб в ЛВ от 9-15.3.2005) е било разгледано и чисто филологически още на премиерата. Но може би още не е изличено колебанието за мястото / уместността на ударението (вероятно така може да се помни – това заглавие е онова, което не се римува с хетера и тера), а оттам – и за възможните раз-половявания на самото съдържание в така (или другояче) озаглавената корица. Но каквото и да значи алтера в случая, очакването за някаква другост май не убягва никому. Другост е в ж. р., но има още едно възможно разночетене около заглавието: алтера би могло да е както друга/та, така и други/те неща (другото); обаче, сякаш отначало става ясно, че е първото – и заради жените-инсталации от кориците, и заради доста други детайли. Например заради под-надзаглавието “пол, език, култура”, което от своя страна толерантно не издава приближеност до някой от половете, като вероятно заради същото завършващото А от заглавието е отделено или добавено - и цветово, и като шрифт - така че, ако то отпадне, да имаме и “чистия” мъжки род. Тези дребни / дребнави филологически вглеждания са може би ненужни, но все пак и допустими, покрай това “език”, средищно сред целите на алтера. И май точно заради езиковостта на някои от включените теми / текстове (и то по-скоро първо от втория брой), конкретно се добрах до списанието, а не толкова заради женския род на заглавието, защото от специализирани в подобна посока издания по-скоро не разбирам; не смея да разглеждам и алтера по този начин. Но нямам нищо против многото жени, които присъстват в нея – освен на кориците и в текстовете - като интервюирани и интервюиращи, като редактиращи и авторКи, фотографКи, а и като изобразявани, макар че интересно е и съотношението жени – мъже (мъже, които се срещат от редакционния съвет в началото до последната страница) – дали не е търсен и такъв ефект: те, мъжете, да изглеждат хем като специално поканени като специални мъже, хем като случайно промъкнали се.

Нека се върнем на изображенията, защото донякъде и те (наред с правдоподобната и реална досега същинска (месечна) периодичност) сякаш отличават алтера от познатите ни тук културни периодични издания. Но, нали и според вместо-манифеста на Миглена Никочина (гл. ред.) от първия брой, “алтера ще се опитва да говори от мястото на една криза и една липса”, то тогава липсата би могла да е и на този тип “еманципирани” издания за култура. Ето какво имам предвид. Изображенията са много – по корицата на първия брой заподозрях повече черно-бяло сред тях (може би съвсем субективно, покрай натрапчивото ми (носталгично) желание за черно-бели снимки напоследък), и са всякакви. Снимани са интервюираните, понякога и авторите, понякога не става ясно кой кой е; има много фотографии на фотографии, инсталации и други актуални перформативни изяви; има и илюстрации към някои текстове; но има и много реклами – по случайност първо, в хода на началното безразборно разлистване, попаднах отново на “женска” реклама – на магазин за луксозно бельо, като точно това прави алтера еманципирано по-алтернативна от типичните за нашата среда културни издания, без да я автоматично доближава до лайв-стайл списанията: тук няма “място за реклами”, а наистина такива, което заявява способността да бъде, спрямо системата на субсидиране, колкото и то все още да е и признак за авторитет, икономически по-независима (макар иначе очевидно свързана с едно ново пространство за срещи и дебати със същото "друго" име, започващо да функционира малко след появата на списанието, така че засега по-скоро то е свързано със списанието, а не обратното); има, разбира се, и алтернативни реклами, като онези на Червената къща.

Тук се получи повече оглеждане, а не прочит, на двете първи книжки (вероятно току-що налице е и третата), но колкото до текстовете в тях (имам си един любим “женски” и един “мъжки”) – те са приятно рубрикирани и като цяло се държат доста високо, но са ту академични, ту литературни, ту светски, ту пътеписни, ту другояче осведомителни; и засега са все, сякаш, оптимистични и положителни (това мое впечатление може да се дължи и на субективния факт, че вътре прочетох хубави неща за събития, за които вече бях чела и приела друго), но не искам да кажа, че алтера не прилича на критическо издание; по-скоро става дума за една начална (разнопосочна) добронамереност, с която изданието иска да се представи, а така може би и да запълни повече от една липси; всъщност алтера дава възможности също за разнопосочно ползване – по един текст (досега 2 разказа) от всяка книжка може да се измъква и чете “джобно”.съдържанието на алтера вж. в Информация
  
[ Обратно в указателя за π–референции ]Добавено на: April 24th 2005
Изпратил: Невена Панова
Посещения: 5765


литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.07 Секунди