литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  

Илияна Делева
„Душа в окото на всемира”

На 28 май – само четири дни след Големия празник, докато още не е отшумял, докато още предъвкваме добрите и лошите думи по повода, КЦ Люлин ни събира между картини с музика и слово да го отбележим на последна за сезона среща на Литературен салон Люлин с ръководител българския поет Димитър Милов. Тук сме хора пишещи, но най-вече четящи, хора, вярващи в магията на думите и изкушени от другите изкуства.

Традиционно наричаме тази последна среща „Голямото майско четене на Литературен салон Люлин”. Но днес акцентираме върху един човек - поетесата Валентина Михайлова и Подаряваме и личен празник в юбилейната и година. Дано да се е почувствала истински добре, както се почувствахме ние – нейните гости. Струва ми се, че „Душа в окото на всемира” е акцент на вечерта, може би, защото е най-новата и като че най-скъпа към момента на сърцето и. Но може би всички книги са еднакво ценни на Валя, както са ценни всичките и други занимания с изкуство – музикант, журналист, театрален критик… Все пак животът е шарен.

Но да започнем с началото – поставя го част от оркестър Симфониета – ОКИ Надежда. Те ни гостуват не за първи път и сме щастливи да ги слушаме отново. Литературен салон Люлин по традиция вплита слово и образ, а последният сезон премина и под знака на музиката за което сме благодарни на връзките с други културни центрове. Минута мълчание в памет на художника Златан Вучев, чиито картини ни обграждат и една много тъжна балада, посветена от Симфониета на наскоро напусналия ни творец предхождат началото на представянето.

Димитър Милов представя главната героиня на вечерта – поетесата Валентина Михайлова. Трудно е да намериш своя единствен и личен творчески път, когато си родена в семейството на двама толкова известни български поети (Младен Исаев и Людмила Исаева) и да останеш себе си – но Валя го може. Вероятно произходът и е този, който носи вина Валентина Михайлова да не е известна от най-ранните си поетични опити. Може би е имала нужда от повече вяра в себе си и от търсене сред различието и еднаквостта на музика, поезия и философия. Но днес сред приятелите си тя чувства подкрепа.

Актрисата Райна Атанасова чете стихове и ни повежда по вълшебен начин сред поетическите пътечки на една елегантно боравеща със словото, нежна и ранима душа. А после ни отправя и личното си послание „Вярвайте в себе си, вярвайте в ближния и пазете огънчето на сърцето.”

Самата Валентина Михайлова се вълнува безмерно. За нея не е важно дали в залата сме се събрали много хора (а всъщност никак не сме малко). За нея е важно, че ни е събрала поезията, която е „призвание, магия, къртовски усилия”. Щастлива е да благодари за случването на тази магия. А за нея хубави думи казват Евелина Тодорова и Кева Апостолова.

Вечерта завършва с пореден поздрав от Райна Атанасова – етюд върху Чудомир, с автографи и свободни лични разговори - като всяко представяне. Кое бе по-различно тази вечер? За мен това бе нежността.  
[ Обратно в указателя за π–референции ]Добавено на: June 19th 2013
Изпратил: Илияна Делева
Посещения: 2184


литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.07 Секунди