литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  

Илияна Делева
Кръстопътно

Пътуваме натам и обратно с добри мисли и настроение. Защото сме тръгнали към поредното издание на инициативата „Кръстопът на изкуствата” и сме склонни да очакваме нови хора, интересни срещи и удовлетворение от празника, който сами създаваме.

Някой се е опитал да ни подхвърли някакъв хейт (в социалната мрежа, естествено – то те май и затова са измислени – да си острим ноктите виртуално върху другите, уж наречени приятели), но успяваме да го приемем с усмивка. Защото сме просто приятели, тръгнали на среща с приятели и търсещи приятели.

Това, разбра се, се случва по кръстопътищата. Не знам на кого ли първо е хрумнало да нарече срещата си с някого кръстопът. Но добре го е нарекъл. Кръстопътят е точката, в която се пресичат пътища ( а „път” е една от универсалните метафори за „живот”).

Пристигаме в Благоевград и редно е да благодарим първо на Американския университет и Силвия Топурска за това, че ни приютяват не просто в някаква зала – а в зала, в която има всичко – и медия и озвучаване и условия художниците, които са с нас да поставят картините си така, че да им се насладим истински.

И започваме с тях – разглеждаме картините им на влизане, даваме им възможност да ни се представят. Но те, разбира се не говорят много – техният език е този на формите и цветовете. Тук са картини на Нина Златева, Мариана Ставрева (рисувани с ръце) и Гавина Левашка.

Красимир Кунчев създава настроение с чудесните си песни и майсторска китара. Нали затова е бард – да слее музика и слово в откровение.

Веселка Христова разкрива тайната на създаване на „Кръстопътя” (на този, нашия, че кръстопътища много), а Весислава Савова представя книгата ни и авторите, участващи в нея. Книга, с която можем да се гордеем, най-вече с думичката „заедно” – вълшебна е и заедно сме направили нещо, в което всеки може да намери своята страничка. Разбира се Весислава Савова и Бранимир Събев имат най-голяма заслуга – заради идеята и положения по осъществяването и труд.

Разглеждаме представени книги. Говорим си много в кратките почивки.

Но нали сме тук за срещата с хора, а не за да се хвалим. Запознаваме се с тези, които са тук и създават своя свят – истинско откритие са разказите на доктор Ангелина Давидкова. Те двамата с Кънчо Кожухаров ни разказват и за конкурсите и сборниците „Златен кан”, за трудностите по издаването и разпространението и за радостта от успеха. Уляна Паскалева рецитира свои стихове.

Весислава Савова показва и представя две исторически книги, написани от проф. Георги Генов „Американският принос за възраждането на българщината с особен оглед към личността на Илайъс Ригс” и англоезичната му – „Pascin and Bulgaria”.

Каква е истинската работа на Мира Василева в „MB-Partners” разказва и показва с една демонстрация самата тя. Кратка демонстрация, нетипична, защото е пред толкова много неучастващи, а само наблюдаващи хора,но пробуждаща въпроси и любопитство. Офисът им в София е дом на една нова инициатива: Литературно ателие – един път в месеца, място за среща, в която да споделим прочетеното, да си поговорим къде какво ново и само в краен случай да прочетем и се похвалим с нещо наше.Послеслов: Тъй като от случилото се събитие до изпращането на този репортаж мина доста време мога да разкажа и за едно такова ателие – в офиса на ул. Средна гора – приютили сме се само няколко души. Говорим си за прочетени книги, за книгите, които в момента четем, за представяния на поети и писатели в интернет и вестниците, за предстоящи и преминали конкурси. Запознаваме се с нови хора, защото макар да сме все едни и все същите, винаги има някой, когото да срещнеш за първи път (поне на живо). Така че: търсете информация за следващата среща и се присъединете. Всеки върви по своя път. А на всеки път има кръстопъти (точки на пресичане с другите пътища).  
[ Обратно в указателя за π–референции ]Добавено на: May 22nd 2013
Изпратил: Илияна Делева
Посещения: 2134


литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.06 Секунди