Емилиян Николов, Приключението продължава. Влезте в литературата!
Дата: събота, декември 13 @ 20:29:00 EET
Тема: Мастило в мрежата


I. Рекламата

Започнал като електронен вестник в края на 90-те години постепенно “Литературен клуб” прерастна в голям сайт, съчетаващ в себе си систематичността на библиотеката и актуалността на електронното списание. На адрес http://www.litclub.com (или http://litclub.dir.bg) можете да намерите произведения от над 300 български и чужди автори, включително тези, които присъстват в Канона и се изучават в училище и в университетите, също така публикации на съвременни български автори (повечето нямат книжен вариант), преводна литература, литературна критика и др. В “Литературен клуб” може да се открие актуална информация за литературни събития, конференции, семинари, нови книги, препратки към други сайтове за литература и изкуство… Към сайта има специализирани авторски рубрики като “Лавица”, самостоятелно обособени електронни списания като “Хайку E-zine” и др. Всички, които участват в редактирането на сайта, са филолози, чието верую е да публикуват качествена литература, да бъдат коректни към читателите и към авторите, да се отнасят сериозно и професионално към работата си. Каним всеки, който обича литературата, да се присъедини към нас – като автор, редактор или спонсор!
II. Дебатът - състоял се или не

На 10. декември в НДК в рамките на Международния панаир на книгата се състоя представянето на литературни сайтове, наречено "Мастило в мрежата". На него вижданията си представиха литературоведите Николай Аретов, Едвин Сугарев и Лора Шумкова, макар че в техните изказвания имаше спорни моменти. Аз дори си позволих да прекъсна изложението на Лора, тъй като за мен е важно да се знае, че сайтове като "Литературен клуб", "Грозни Пеликани" и "LiterNet" отдават приоритет на текстове, които нямат книжна или друга електронна публикация. Бурни реакции предизвика появата на литературния кръг "Рамбо 13" - Васил Прасков и Димитър Матакиев в типичния си нихилистичен стил направиха на пух и прах всички големи сайтове, макар че нещата, които казаха, са в сила до голяма степен и за книжните издания, включително и за вече спрелия "Литературен форум", в който те преди публикуваха текстове. За съжаление идеята да бъдат представени добри, но слабо известни сайтове за литература, не се осъществи, и се направи излишна реклама на два графомански сайта, но пък Антония Колева - основен организатор на "Мастило в мрежата" - имаше възможност да размени няколко остри реплики с Иван Богданов от "Буквите" и да постави основите на някакъв дебат, за който обаче нямаше време. Накрая представителите на "Словото" (Мартин Митов), на "LiterNet" (Албена Вачева) и на "Литературен клуб" (моя милост) имаха съвсем малко време да представят своите сайтове, да изкажат някакви проблеми и да поставят основите за бъдещ дебат. В своето кратко експозе аз донякъде повторих някои неща от предишните изказвания, но те трябваше да бъдат отделени и казани отново: литературните сайтове като най-съдържателните сайтове в Интернет, предимството на електронните списания пред книжните поради възможността за достъп от всяка точка на всеки заинтересован и необходимостта от сътрудничество и съвместни проекти между отделните сайтове, за да се избягват ненужни дрязги.

Като положителен факт ще изтъкна, че в залата имаше повече хора дори от някои премиери на книги същия ден. Така виртуалните читатели за нас, редакторите на литературни издания, бяха станали реални. Сред публиката бяха Андрей Бояджиев и Добромир Григоров от виртуалната библиотека за славистика "Славика", Момчил Николов, Тома Марков, Пламен Дойнов, Катя Атанасова, Силвия Чолева, Николай Бойков, Невена Панова, Георги Гочев, Борис Минков, Таня Гергова и др. За съжаление не можаха да дойдат автори и литературни критици, които бяха ангажирани с мероприятията на книжарници "Хеликон" по същото време, но те получиха книжката с анотациите на сайтовете (доста мизерна на вид, но пък полезна дори и заради това, че на нея са написани официалните и легални адреси на сайтовете). За съжаление не знам до каква степен ако в залата е имало някой потенциален спонсор, той би останал с много добро впечатление от цялата тази "дандания", най-вече заради "Рамбо 13", тъй като те още преди да получат думата, прекъсваха доста грубо изказванията на другите участници в "Мастило в мрежата", а и основната им проява беше доста груба и вулгарна. Техните критики щяха да бъдат по-добре чути, ако бяха изказани по друг начин. Съзнателно избягвам да говоря задълбочено за техните изказвания, тъй като те ще бъдат публикувани и всеки ще може да прецени състоятелността им. Още повече големите сайтове за литература вече имат изградена своя постоянна аудитория, която е подготвена за критическа рефлексия върху проблемите на четенето, писането и издаването на електронни текстове.
Представянето на Литературен клуб и отзив за “Мастило в мрежата”.Текстът е от литература плюс култура |*| GrosniPelikani
http://grosnipelikani.net
Няколко здрави парчета посред happy end-а

URL на публикацията е:
http://grosnipelikani.net/modules.php?name=News&file=article&sid=41