Евок Севок — главен редактор, Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 9 / 2005 г.
Дата: събота, октомври 29 @ 05:42:22 EEST
Тема: Няма такава рубрика


Една малка Хакериада

Ето как щеше да завърши Троянската война, ако древните гърци бяха хакери: по предложение на Одисей те оставят пред стените на Троя грамаден дървен кон. В кухия му търбух се настаняват най-смелите мъже, начело с Менелай, Диомед, Филоктет и Одисей. Останалите гърци се оттеглят. Троянците научават, че конят е построен за жертва на богинята Атина и ще запази крепостта, ако го внесат вътре. Това ги кара да разрушат градската порта, за да мине “оброчната жертва”. Вдъхновени от глупостта, която са извършили, троянците решават да отпразнуват края на войната. Цяла нощ пируват и след това блажено заспиват. Каква невероятна тъпота! Като казваме, че глупостта има велика история, това събитие имаме предвид! Но какво става след това: от търбуха на коня изскачат смелите хакери, прибират оръжието на троянците и, забележете, напускат безшумно крепостта, за да не нарушат съня им. На следващия ден смаяните троянци получават следното писмо:

“Здравейте! Ние хакерите от гръцкия лагер извършихме пробив в сигурността ви. Разгледайте внимателно коня — дефиниция по дефиниция, и ще разберете как сме успели да преодолеем защитата ви. Във ваш интерес е да си укрепите портата и повече да не вкарвате през нея дървен софтуер. Мечовете и копията си ще намерите на 500 метра от крепостта. Желаем ви здраве, щастие и повече предпазливост! Чао! Гръцките хакери.”И котката има хакерска природа

Както стана ясно, хакерите не рушат крепости. Те само откриват слабите места в защитата и ги съобщават на застрашените. Тези занимания, които отнемат време, умствена енергия и водят до силно изтощение на организма, не им носят никакви доходи. Изнурителният умствен труд на хакерите остава неосребрен. Благото, което принасят, е дар. Тези “мрежови чародеи” незабележимо присъстват във всяко кътче на Интернет, те са духът в компютрите ни — Святият Дух. Няма да сгрешим, ако ги наречем още и Отца, и Сина. Те са Светата електронна троица. На тях трябва да се молим, от тях трябва да търсим подкрепа, когато сме в затруднение, пред тях трябва да благоговеем и да спазваме ДЕСЕТАТА ИМ БОЖИЯ ЗАПОВЕД. Защо само Десетата? Защото, когато са чели Библията, хакерите са преценили, че най-важна е Десетата заповед и в желанието си да създадат пряк път до нея, са хакнали останалите девет. Защо да си губим времето и да задръстваме мозъците си с излишна информация, когато можем да прочетем най-важното от раздел Заповеди и да минем бързо нататък. Логично, нали? В интерес на истината, трябва да добавя, че в началото са били хакнати само първите три Божии заповеди, а останалите са били редактирани съобразно умствената нагласа на хакерите. Така например шестата заповед е гласяла: Не хаквай файлове, а седмата: Не хаквай юзерки, но впоследствие всичко това е било хакнато и е останала само Десетата. Нека да видим какво гласи тази единствено оцеляла БОЖИЯ (или ХАКЕРСКА, което е едно и също) заповед:

Не пожелавай компютъра на ближния си, нито софтуера му, нито хардуера му, нито котките, които лежат върху тях.

Защо е дадено такова предимство на котките? В тази заповед са подминати далеч по-важни неща. Защото хакерите са открили, че котките имат хакерска природа и са луднали от любов по тях. На тази любов котките отвръщат с нежна привързаност — те пък сигурно са открили котешка природа у хакерите. В резултат на това взаимно привличане хакерите отглеждат по няколко котки в домовете си или обратното: няколко котки отглеждат по един хакер.Какво друго правят ТЕ

Ловят мишки, естествено,
карат стари грохнали коли,
носят тениски с хумористични лозунги,
предпочитат туристически обувки, за да са готови, ако изведнъж изникне планина в средата на компютърната зала,
мяукат,
проявяват твърде малка търпимост към костюмите,
мразят тъпите хора (Ще видим тази работа! — б.р.),
подбират храната, която ядат,
пишат съвършени кодове,
изкопават ямичка, преди да се изходят,
посрещат с ледено презрение етническите и расови предразсъдъци,
следват “пародийни” религии,
не харесват наркотиците, защото от тях се затъпява,
мъркат сладострастно,
практикуват широк набор от вариации в секса,
притежават унищожително любопитство,
поглъщат и запомнят огромни количества безсмислени подробности, разчитайки на по-късния опит да ги осмисли (Ха-ха-ха! — смях на редактора).

Част от изброените черти, които формират личността на хакера, са почерпани от
http://www.pzonline.net/modules.php?name=News&file=article&sid=145
За чертите, които формират котката, първоизточник е на Афродита котката
Подвизите на кракерчето

Вече писах, че хората от ниските етажи в нашия блок са големи мозъци, а ние от високите — големи тикви. Редовно се случва някой мозък да свали една тиква пред блока и да започне да я търкаля по улицата. Ей така, за лично удоволствие и за подигравка. Това все пак се търпи, но когато започнаха да влизат в компютъра ни и да търкалят тикви в него, вече стана нетърпимо. Дявол да го вземе, компютърът си е наш, никой няма право да се разпорежда с него — да трие папки и на тяхно място да слага тикви. Че и мотика до тиквите с надпис: “Окопайте ги!” То бива подигравки, бива, ама чак пък толкова... Лошото е, че не можеш да пипнеш разбойника. Седи си на дистанция и те работи. Назначихме дежурен по тиквите — като се появи тиква, да я трие. Дойде ред на Простака — слагаме го пред компютъра и му показваме какво да прави. На сутринта го намираме да спи, а компютърът — заринат с тикви. Абе, Простак, викаме му, бива ли така! Мамицата му и хакерче, само да ми падне! — ядосва се той. Налага се да му обясняваме, че това не е хакерче, а кракерче.

За “подвизите” на кракерчето четете в следващия брой

Речник на идиотските лафове

И
изкупувам дървен софтуер на килограм

П
почитай внуците си, ако са хакери, за да ти бъде добре на земята и да живееш дълго в Интернета

R
remote access trojan 10 222 — троянски кон за дистанционен достъп №10 222

Х
“хакерите с гордост се наричат маниаци, или с далеч по-грубия термин geek (= куку, кретен)” — Ерик Реймънд

Щ
щом хакерите се наричат с гордост кретени, какво пречи и ние кретените да се наричаме с гордост хакери


Речникът е в процес на освежаване
Издава безмозъчният тръст в бл.999, ж.к. “Сердика”, гр. София

В броя
Една малка Хакериада
И котката има хакерска природа
Подвизите на кракерчето
Речник на идиотските лафовеТекстът е от литература плюс култура |*| GrosniPelikani
http://grosnipelikani.net
Няколко здрави парчета посред happy end-а

URL на публикацията е:
http://grosnipelikani.net/modules.php?name=News&file=article&sid=235