Пал Бекеш, Милениум
Дата: понеделник, декември 03 @ 12:30:46 EET
Тема: City-lights


1.

Уйлям Коди, по поръчка на железопътното дружество, убивал камара бизони — така осигурявал на строителите полагащата им се дажба месо. Попаднел ли индианец сред бизоните, то и той се озовавал в кюпа. С времето железницата достигнала океана и дружеството пуснало работниците си по живо по здраво из широкия свят. Коди се пенсионирал. Бил на двадесет и две години и неграмотен.

Години наред бездействал, докато го потърсил един журналист, който бил тръгнал на лов за истории. За всяка история му предлагал по един долар. Прекръстил на Бъфало Бил пенсионирания касап на бизони и почнал да издава кьорфишеците му в поредица от петцентови книжки. И хванало дикиш.

Когато Коди бил известен за собствената си известност, той развалил еднодоларовата им договореност и тръгнал сам да инкaсира печалбите. Яхнал кон позирал пред фотографите в снежнобяла кожена дреха; играел въображаемото си аз.

Открил “каубоя” и “шоубизнеса”.

Така и не се научил да пише.


2.

Преди Пърл Харбър армията на САЩ претърпява най-тежката си загуба от дакотския вожд Седящия Бик. Той бил стратег от ранга на Наполеон, същевременно бил и политик реалист. Накрая свалил оръжие. Остатъците от племето били завлечени в резерват, а него натикали в желязна клетка и увесили на едно дърво.

Там щял да си крее, докато Бъфало Бил не посетил резервата. Освободил от клетката Седящия Бик и му предложил сделка. Вождът приел.

Така било създадено Wild West Show. Играли в циркове, на арената имитирали войната, в която загинали две трети от племето на Седящия Бик. В чест на оцелелите дакоти организирали безплатно почетно представление, след което тръгнали на турне.

Цирковете се избивали за продукцията; не криели ни най-малко, че най-доброто на шоуто са оригиналните изпълнители на ролите.


3.

Когато Wild West Show пристигнало в опиянената от Милениума Будапеща, трупата разпънала шатра на мястото на бъдещата Градска градина. На представленията хусари галопирали около каубоите и дакотите и надавали викове: иху-иху-иха-ха!

След главозамайващото представление Бъфало Бил посетил един бордей на улица Веселие.

Седящия Бик приседнал пред цирка да се поосвежи. Погледът му спрял върху млад мъж с големи очи и голяма шапка, който тъкмо бил гледал представлението и не му се прибирало.

Седящия Бик и Ендре Ади доволно се оглеждали.

Ади вдигнал шапка. Седящия Бик му кимнал. Дълго се усмихвали.

Ади преминал през строящата се улица Андраши и влязъл в Трите гарвана, поръчал вино и казал на келнера: — Все пак тези непорочни диваци познават етикета!От унгарски преведоха Ваня Куршумова, Даниела Бурова, Красимира Щолоянова, Николай П.Бойков

Когато Wild West Show пристигнало в опиянената от Милениума Будапеща, трупата разпънала шатра на мястото на бъдещата Градска градина. На представленията хусари галопирали около каубоите и дакотите и надавали викове: иху-иху-иха-ха!Текстът е от литература плюс култура |*| GrosniPelikani
http://grosnipelikani.net
Няколко здрави парчета посред happy end-а

URL на публикацията е:
http://grosnipelikani.net/modules.php?name=News&file=article&sid=197