литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  
Никита Нанков
Интерсексуалности
1.
Поетът Гео Милев, рупорът на ропота, отприщил бента на бунта, възпял борбите на робите и увенчал варварите с лаврите, се оказва пророк и провидец, Пигмалион и хамелеон, който преражда селското говедарче Лалю Маринов като левия експресионист Ламар. Ламар не посрамва великия си кръстник и в средата на XX век увековечава епохата на Победния строй с гениалната поема “Съм за”, която гласи:

Съм за
Гъмза!

С неповторим призивен лирично-изповеден натюрел и неподражаемо майсторство под бойните знамена и черпил и пил с пълни шепи от чистия извор на дивната народна песен, Ламар възпява с ботевски плам времето на Великата идея, в която няма и не може да има колебание по въпроса, че Строителят на Новия свят намира Смисъла на Живота в поемането отпред и изкарването отзад, за което поемане всъщност е и поемата. Пределно просто ясно вдъхновяващо и еднопосочно напред и всегда вперед и только вперед като повеля на Партията и народа като партийност и народност и като Димитровска награда ууррраааа!


2.
Глобалистичните и демократичните конвергенции в края на XX век и началото на XXI век заедно с поливалентността и поляризациите на визуализациите донесоха и нуждата от деконструирането и преконституирането на безсмъртната творба на Ламар. Подобно на Янус и Анус поетът постмодернист Марин Лалюв, когото Ламар лично кръщава с псевдо псевдонима Марла, пресътворява поемата на кръстника си в следните два интертекстуални шедьовъра:

Съм за
гъз, ма!


И:

Съм за
гъз, Ма!

Двата нови фикционални проекта на пръв поглед са еквивалентни с изключение на малкото “м” в първия и главното “М” във втория, но дискредитивният им интерпретатор ще открие, че те окръглят контрастни семантични периметри. В първото стихотворение лирическият субект се обръща към любимата, която вече не му е любима, тъй като той е открил за себе си възможността смисълът на Битието да се експресира като експониране на поемането отзад и изкарването отпред, както и като поемането отпред и поемането отзад, за което поемане е и новата поема. Всред енигматичността на тези иновативни херменевтични и херметични хоризонти, субектът вече няма нужда от хетеросексуалната лусидност на това кое какво е и какво не е и с брутално-сленгова хейтърска нотка във вокатива “ма” (с кратко стресирано редукционистично “а” като “мà”) дава на някогашната любима да разбере, че тя трябва да се редистрибутира като концепира и констипира себе си в соматичната и гносеологичната парадигма на демонизма на феминизма на онанизма.

Втората интертекстуална творба интерферира опозитни културно-семантични домейни. “Ма” (с дълго експанзивно “а” като “мааа”) тук е английският схематизиран и редуциран вокатив на “mother” – “майка / мале / мале мила / леле мале”. Семиотичният код е девинацията на майката като светица, която теологично и телеологично се редополага в пространствените координати на патриархално маркирания Бог-Отец или матриархално индексираната Богиня-Мама, към когото или към която се обръща конфесионално верният син, пред когото се ширват и вирват нови еретични еротични хоризонти. Дискурсивно синът казва, че както поемането отзад и изкарването отпред, така и поемането отпред и поемането отзад са опции в перцепцията на верифицируемостта на контрадикторната екзистенциалност, констатация, която майката като пазителка на сакралното трябва да сигнифицира миметично, индексиално-прагматично и символно-парипатетично.


3.
В сумарно заключение, текстът на Ламар онаследява, обговаря и репрезентира класическата дедуктивна аристотелова логика на неконтрадикторността и тавтологичността, която исторически и истерически е ферментът и фундаментът на утопичния апатичния алгоритъм на социализма и лизмоцоца. От друга страна, двата интертекстуални фикционални проекта на Марла, които се оразличават фонетично по принципа краткост-дългост на “а” в “ма” и “Ма”, първият от които е реторично-философски пролепсис, базиран на перцептивния опит преди и отвъд рационалното мислене, моделиращ спонтанността като базисно понятие на епикурейската и стоическата школи, а вторият от които при тропологично четене се оказва палиндромен антанаклазис с нулева анакруза, циркулират в синтагматичната елипса на модерните поливалентни логики, които са най-ексклузивните парагони на нагоните за пагоните на епигоните на мултивалентността и контекстуалността на вероятността.


24 февруари – 3 април 2014 г.


  
Накратко
Поетът Гео Милев, рупорът на ропота, отприщил бента на бунта, възпял борбите на робите и увенчал варварите с лаврите, се оказва пророк и провидец, Пигмалион и хамелеон, който преражда селското говедарче Лалю Маринов като левия експресионист Ламар.

Още сведения

публикувано на вторник, август 26 @ 15:17:58 EEST изпратено от nnnankov

Подведено под:
Сонатини за лява ръка | * | проза |

4813 прочита

Още в тази връзка
· Никита Нанков


Най-четеното в блок Сонатини за лява ръка:
Фактификации-практификации


Рейтинг
Средна оценка: 0
Гласа: 0

Възможни оценки

Слаб
Среден
Добър
Много добър
Отличен
Инструменти

Версия за печат  Версия за печат

Препраща на друг  Препраща на друг

"Интерсексуалности" | | 1 коментар

Коментари за Никита Нанков, Интерсексуалности (Оценка: 0)
от grosnipe (info@grosnipelikani.net) на вторник, август 26 @ 15:38:33 EEST
(Сведения за читател )
Коментари за Никита Нанков, Интерсексуалности ето този линк.

литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.10 Секунди