литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  

Нева Мичева
Декалог за опропастяване на фестивал

От появата си София филм фест e радостен факт за киноманите. Само дето последното му издание (4–20 март 2005 г.) стана повече факт, отколкото радостен. Ведрите чувства бяха санкционирани със скверни изживявания — толкова по-неприятни, колкото по-очевидно избежими. Получи се нещо голямо, трудноподвижно, притеснително. Образно казано — някой събрал от седем кладенеца вода и я излял в канавката. Изводи — ако настоявате да съсипете нещо, на което всички умират да се порадват, следвайте стъпка по стъпка простичката схема на 9–ия международен кинофест в София.1. Произвол. Съставете програма от 10 силни заглавия, 10 нашумели и сто и няколко какви да е: публиката със сигурност ще попадне първо на последните и после ще се откаже от първите.

2. Диверсия. Големите фестивали имат 3–4 централни секции и 2–3 ретроспективи. Направете 30–ина секции, за да заблудите и врага, и приятеля.

3. Символика. Изберете музика и лого, които да настроят погребално. Наблегнете на сивото и черното. Ако изданието ви е девето поред, сложете за цвят оранжева девятка, която прилича на изрязана от ламарина в нетрезво състояние.

4. Установяване на контакт. Подберете няколко по-неадекватни реклами за бира и автомобили, наставете ги до обща продължителност десетина минути и с геноцидна страст излъчвайте преди всяка прожекция така получения блок, до посиняване на публиката (след третото облъчване и най-закоравелите се пречупват, вж. “Портокал с часовников механизъм”).

5. База. Ако публиката не е достатъчно посиняла, я оставете на студено (courtesy “Одеон”, “Люмиер”, “Дом на Киното”), докато не повее южнякът (courtesy баба Марта). Понеже киноманът е упорита твар, пробвайте и да го обгазите (“Одеон”: смрадта се пропива в дрехите, зрители крият носове с шалове, ръкавици, Каталога на Феста и други подръчни материали). Ако чуждестранните гости още не са се освестили къде се намират (режисьорът Сърджан Колевич в “Люмиер”: “Това е един човешки, топъл филм… дано ни сгрее в тази студена зала!”), ги натикайте във WC без сапун и тоалетна хартия.

6. Субтитри. Непременно и на всяка прожекция ги забързвайте или забавяйте с по няколко реплики. Вкочанената публика се вижда принудена да свирка и да пляска, при което си отпушва носовете и става уязвима за обгазяване. На хонконгски и корейски филми оставяйте непокрити по-дългите диалози. При сгоден случай въобще елиминирайте превода (“Дарбата”).

7. Пунктуалност. Обявете, че Хикс ще дойде, след което обявете, че няма. И, понеже това не е много оригинално, отменете някоя и друга прожекция, без да се издадете кога все пак ще се прожектира отпадналият филм.

8. Права и задължения. Постарайте се да не стане ясно какво бива и какво не. Канете преживящите пуканки на арт-филмите (“Люмиер”). Акредитирайте всички, за които се сетите, след което ги пускайте преди простосмъртните с билети.

9. Служебни прожекции. След даване отпор на редовната публика, особено важно е да ликвидирате специализираната. Не правете нарочни скрийнинги за медиите и не извеждайте събитието на професионално ниво, за да не ви излизат с претенции.

10. Гости. Докарайте пет-шестина режисьора на ленти от фестивала, курдисайте ги в публиката и — ако след филма остане някой в салона — ги изтъпанете на сцената да се оправдават. Но не правете пресконференции след съответните прожекции, журналистите ще се зарадват.

  
[ Обратно в указателя за π–референции ]Добавено на: March 21st 2005
Изпратил: Нева Мичева
Посещения: 6604


литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.06 Секунди