Диана Кара, Праскови
Дата: петък, септември 05 @ 15:01:30 EEST
Тема: Семейни дългове


Пътувам в задръстване и жега.

Задръстването е голямо и губя ценни минути, a отивам на среща, и си позволявам да карам както карат и много мои сънародници — престрояваш се там, където има най-малко коли, а се впускаш в потока с другите балами, които щат не щат ти дават път — къде ще ходят...

Отивам на среща с мъжа на живота ми. Представям си често, че той е и в настоящия момент мъжът на живота ми и ние живеем в любов и хармония. Гледаме заедно и с радост плодовете на нашата любов, нашите прекрасни деца.

Но сега аз карам в голямата жега, усмихвам се, защото ще се срещнем за първи път от толкова време, и се усмихвам на нашата любов, неизказана години наред, толкова силна и топла, толкова страстна и фатална и невъзможна като билет за луната. Стискам здраво волана и се концентрирам в движението, чудесно е това упражнение шофирането за успокояване, иначе съм прималяла от вълнение.

Нашата любов е описана в класическите, модерни, че и постмодерни истории за влюбени: обичат се много, но е невъзможно да са заедно. Какво става, ако се осъществи мечтата ти? Моето усещане преди да се разделим беше, че се изстрелваме в космоса, много нависоко, с него сме за ръка и няма нищо по-силно и значимо от нашата любов. Е, имаше. Появи се една друга жена. До ден днешен изпитвам желание за отмъщение. Към нея.

И ето я нашата среща след много години. Изключително благоприятно стечение на обстоятелствата са я направили възможна. Жена му е заминала ден по-рано с децата, аз имам да изпълнявам важни семейни задачи и имам оправдание да се кача на колата и да съм в града, толкова близо до него. Срещнахме се съвсем непредвидено ден по-рано, на погребение в родния ни град, където успяхме някъде по пътя до пресния гроб да се уговорим за тази среща и да си разменим телефоните. Любовта е по-силна от смъртта, уверена съм. Никой не знае, че истинската причина да съм в задръстването, облякла най-хубавата си рокля, е, че ще го видя, за малко.

Вече съм почти до мястото на срещата, една бивша наша любовна квартира. Обаждам се и казвам с най-неутралния си глас “Аз съм пред блока”. Сигурно ми личи от километри как се треса от вълнение.

Той слиза, зашеметителен както винаги, моят любим. Качва се в колата, целува ме по бузите бързо, и ме щипва приятелски по бузката. Нещо не сме съвсем в час. Паля колата, отпаркирам, поемаме в жегата.

— Какво ще правим? — Пита ме той, а може да съм била и аз, знам ли — след размяната на тези, дежурните, тьй нищо незначещи думи „как си?” „как са децата?” „как са родителите?“...

— Ще пием ли кафе? — Пита ме той, а може би и аз, знам ли.

— Как ще го пием, като в оня виц за голото кафе ли? — Казва може би той, а може би аз, знам ли.

Когато си говорим сега, след години, не помня подробности. Помня само последния ни разговор, с който се разделихме. Кой какво е казал след това, това е минало. Единственото, което е важно, е, че е до мен в колата ми и този миг е вечността. И в този миг ние се нуждаем от две неща — кафе и любов, в количество, достойно да бъде достатъчно за вечността.

Първо кафето. В огромни дози, в шише от минерална вода. Тъкмо си мислех как моя любим ще се появи с четири двойни кафета на вратата на кварталното кафене с дежурните градски пиянки отпред. Сигурна съм, че и с четири двойни кафета ще пристъпва като готова за атака армия, покоряващо и достойно. Аз обръщам и внимавам да не обера фарове и врати докато маневрирам, развълнувана, защото се връщаме в любовната квартира, на среща. С много кафе.

Докато пътуваме в асансьора с някой друг от блока, мълчим, гледаме се с усмивка, споделената съзаклятническа усмивка на любовта. Мисля си къде е моята любов сега, в какво се превръща, докато асансьора се изкачва нагоре, и какво от това.

Любовната квартира е същата, както в спомените ми. Библиотека с книги от осемдесетте, телевизор, много модерен преди 15 години. Ниска масичка с лакирана повърхност произведена в местния мебелен комбинат преди повече от 20 години. Разтягащ се диван приютил минали страсти.

Аз бавно се събличам, той ме гледа с усмивка. Дали вижда в мен момичето, което бях когато се влюбих в него? Или вижда жената на живота си, до която се доближи колкото можеше, доколкото му стигна смелостта, на него, най-смелия? Или дамата на сърцето си, в чието име правеше подвизите си? Колко малко и двамата се интересуваме от това.

Аз се събличам, бавно, колко бавно понякога може да се съблича една лятна рокля. Отвън се чува тежкият летен трафик от крайбрежния булевард, отеква някъде в мозъка ми, аз вече съм гола и красива, той продължава да ме гледа и да се усмихва.

Нямам никакъв спомен в момента за това как беше любенето с него. Това беше просто една част от нашата близост, тази, която беше една от големите тайни. Най-голямата ни тайна — когато ме попита „Ако те попитам ще се омъжиш ли за мен, какво ще ми кажеш?” ще си остане само между нас.

Имам спомен как веднъж, както си лежахме в леглото като най-тайните любовници, да, колко сладка може да бъде скритата любов, на прозореца се появиха работници на скелето и въпреки че не ни виждаха, беше като споделяне на нашата тайна. И като облекчение — колко беше тежка тази тайна на скритата любов.

Сега аз го гледам. Той се съблича бавно и разкрива познатото ми тяло. Как го обожавам, гол и с мирис на бебе. Лято е, ние сме сами с нашата отмаляла любов, голи и красиви, можем да застинем така и да си останем в съзерцание, като че ли.

И ето го изстиналото кафе на малката коктейлна масичка, неспирния шум отвън, клаксоните на нервните градски шофьори, ароматът на любов във въздуха, сладникав и лепкав. Едни въжета са паднали на пода, по ръцете ми има следи от тях, или просто сънувам, цялото ми тяло е напоено с любов. Продължавам да имам усещането, че сънувам наяве.

Още не сме съвсем облечени и вече говорим за банални неща, общи познати, отпуската. Обиците ми, часовника, очилата...

Един телефонен звън и любовта се разлетява из стаята, нахлуват гласове от настоящето. Телефона ми, чантата...

Тръгваме, пак сме в асансьора. Гледаме се невярващо — това всичко с нас се случи, нали?

Карам го из града, моя любим. Още минута и той ще слезе и ще тръгне в живота си, и аз в моя. Денят не е свършил, но това е нашият ден, денят на срещата ни. Получих много скъп подарък — погали ме любовта, която всеки ден нося в сърцето си, любовта като завързан червен конец против уроки на чантата ми, част от мен, дотолкова сраснала се с мен, че почти не забелязвам. (Кога забелязвате, че ви липсва пръст? Вероятно като го загубите, господ да ви пази).

Слизаме на пазара, той ме изчаква да се върна с торбите с праскови, слънчеви, прекрасни, сочни, с розови бузки. Сещам се как ми шепнеше в ухото “прасковката ми” някога. Ето, той си тръгва, целува ме по бузата и си тръгва, вратата се затваря, аз потеглям и това беше тя, срещата ни.

Надувам клаксона, спирам, отварям вратата и хуквам след него. Той ме гледа недоумяващо, аз слагам в ръката му една праскова и хуквам обратно, зад колата ми вече има опашка от бибиткащи нетърпеливци, какво знаете вие за любовта...

Колата ми ухае на зрели праскови.Първо кафето. В огромни дози, в шише от минерална вода.Текстът е от литература плюс култура |*| GrosniPelikani
http://grosnipelikani.net
Няколко здрави парчета посред happy end-а

URL на публикацията е:
http://grosnipelikani.net/modules.php?name=News&file=article&sid=423