Евок Севок — главен редактор, Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 3 / 2005 г.
Дата: събота, май 07 @ 07:37:32 EEST
Тема: Няма такава рубрика


Високите етажи в митологията

Първият архитект на високите етажи е Хефест. За него знаем следното: когато лягал да спи, слагал главата си в огнището, за да се разпалят идеите му. Никой не посмял да последва примера му и затова идеите на учениците му са много по-сурови. По-късно Хефест заменил огнището с вулкан и започнал да развива ковашките си умения: изковал егидата на Атина, жезъла на Зевс, колесницата на Хелиос, доспехите на Ахил, огърлицата на Хармония... накрая изваял първата смъртна жена Пандора. “Това пък защо?” — учудили се боговете. “А защо пък не!” — отговорил им Хефест. Но с това неговите огнени идеи не се изчерпали — той защитил дисертация на тема “Високите етажи” и започнал да строи небостъргачи на Олимп, които от скромност нарекъл дворци. “Егати шемета!” — подхвърляли останалите богове, докато се излежавали на Олимп. Хефест се привързал страстно към етажите — изкачвал ги до премала и ги украсявал до самозабрава. Неговите етажи са най-богати, най-разгърнати, най-гостоприемни. По-късно там се настанили боговете — излежавали се на балконите и кротко хапвали амброзия. Това било благодатно време — времето на първите етажи. После нещата се променили.Високите етажи в поезията на Петя Дубарова

РАДОСТ

От тласъка на светли асансьори,
от входове с дискретна светлина
събира свойта делничност деня
и тръгва си по залива нагоре.

Бургас потръпва съботен и влажен.
Нощ меки уморени колене
отпуска над смълчаното пране.
Припада здрач — висок, многоетажен.

И взела смях от съботните гами,
аз бързам да прекрача своя праг
и мойта радост да целуне пак
челото уморено на баща ми.Високите етажи в Пиза

Повече от 600 години наклонената кула в Пиза е туристическа атракция. Кой архитект не мечтае за такъв успех? Но колко архитекти проектират наклонени сгради? Нито един. Странно наистина, при положение, че имаме такъв вълнуващ пример в Пиза. Ако архитектите бяха по-находчиви, всяка втора сграда в света щеше да бъде наклонена, а студентите в университетите щяха да се обучават по наклонени макети. Да сте видяли някъде учебник по наклонена архитектура? Дори строителите на кулата в Пиза не са си направили труда да ни оставят нещо годно за четене по този въпрос. Ето малкото известни факти: тя започва да се строи през 1173 г. и е завършена през 1350 г. Накланя се (това със сигурност е заложено в проекта), когато е построен третият етаж. Следващите пет етажа се строят много внимателно, за да се запази ъгъла на наклона. В крайна сметка се получава един шедьовър, който над 600 години радва любителите на наклонените сгради. Хората се стичат в Пиза като полудели, за да се откъснат от сивата отвесна архитектура и да задоволят потребността си от лек естетически наклон. За сравнение, нека да видим какво се случи с най-прочутия небостъргач в света: Емпайър стейт билдинг — 381 м. Построен е през 1931 г. и 41 години остава без конкуренция, но вече е на девето място по височина и никой не му обръща внимание — още малко и ще потъне в забрава. А ако беше наклонен! Представяте ли си какво скупчване на тълпи от туристи щеше да има под него — поне още 600 години. Кулата в Пиза е висока 30 метра, а той — 381. Какви невероятни възможности за един, спиращ дъха, гигантски наклон са пропуснати... Сега в Дубай се строи сграда, която щяла да е двойно по-висока от ветерана в Ню Йорк. Там нещата още не са изпуснати — не е късно да се коригират основите и на бетонното чудовище да се придадат десетина градуса наклон (само десетина градуса!), за да заприлича на огнедишащите змейове от приказките. Иначе с тази, забодена в небето, антена, както е по проект, няма да впечатли никого. За сведение, ние, членовете на безмозъчния тръст, вече копаем под нашия блок. Девизът ни е: да направим блока си по-атрактивен. Съветваме ви и вие да започнете да копаете. Време е да килнем блоковете в България, защото след две години влизаме в Евро-съюза и разглезените западни туристи, които от малки се любуват на наклонената кула в Пиза, ще останат излъгани в очакванията си. Как, нищо наклонено ли нямате в България? — ще ни питат те и ще клатят глави — т.е. издишате отвсякъде, а ние ще се червим от срам!Приз “Работлива домакиня”

При повишен интерес премина конкурсът по начукване на пържолите. В него се състезаваха пет чевръсти домакини. Всички се представиха добре, но на една от тях пържолите й бяха начукани най-добре. Това е г-жа Пандора от 15 етаж. Нейното постижение беше възпято в поема, която няма да публикуваме от съображения за благоприличие. Пожелаваме й приятно прекарване в Гренада, където да повтори постижението си. Втора награда не беше присъдена, защото останалите домакини се сбиха за нея. Това даде повод на някои огорчени съпрузи да твърдят, че конкурсът е опорочен на финала. Това да му е кусура на конкурса! По-важното е да сме живи и здрави, и скоро пак да начукваме пържолите! През това време се упражнявайте в кухните си - издебвайте съпругите си, докато наливат олио в тигана, и бързо им начуквайте пържолите. Така ще ги държите във форма до следващото състезание.


Издава безмозъчният тръст в бл.999, ж.к. “Сердика”, гр. София

В броя
Високите етажи: в митологията, в поезията на Петя Дубарова и в Пиза.
Със скандал завърши първият ни конкурс.Текстът е от литература плюс култура |*| GrosniPelikani
http://grosnipelikani.net
Няколко здрави парчета посред happy end-а

URL на публикацията е:
http://grosnipelikani.net/modules.php?name=News&file=article&sid=181