литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  
Евок Севок — главен редактор
Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 2 / 2009 г.
ВЪЗХИТИТЕЛНОТО БЕЗЧЕСТИЕ НА ДАВИД ЧЕРНИ - 2

(продължение от бр. 1 / 2009 г.)

Тази поредица от силни факти, мили шеги и проникновени анализи е посветена на чешкия художник Давид Черни, който изобрази България като турска тоалетна и завинаги си спечели нашето уважение

Хронология на възхитителното безчестие

На 15 януари Давид Черни и Александър Вондра откриват „Ентропа“. И двамата са в лошо настроение. Докато говори, Александър Вондра се пипа отзад и тръска десния си крачол. Има вид на човек, който трескаво търси отговор на въпроса: кой ми сра в гащите? В същия момент Давид Черни прилича на човек, който току-що се е облекчил.

На 16 януари младежи от Дискусионния клуб за социална и местна политика подаряват тоалетна чиния на чешкия посланик в България Мартин Клепетко. Дипломатът обещава да я изпрати на Давид Черни и добавя, че посолството на Чехия се е превърнало в склад за тоалетни чинии. „През десет минути получаваме по една - продължава Клепетко, пристигат от цялата България. Получаваме също много тоалетна хартия, четки, ароматизатори, изкуствени изпражнения... и едно естествено.“

На 17 януари група английски туристи - любители на зимните спортове, потеглят с автобус от София към пистите на Банско. След два часа спират до крайпътно заведение. Една англичанка влиза във външната тоалетна на заведението да се облекчи. Миг по-късно изскача оттам, силно възбудена. „Откраднали са тоалетната чиния!“ - казва тя на сънародниците си...

Това е автентичен български виц. Като го разказали на Давид Черни, той половин минута мълчал и гледал умно. Попитали го защо не се смее? „Не го разбрах“ - отговорил художникът. Добре, казали му българите, ще ти разкажем вица по друг начин: През първата световна война добрият войник Швейк извършил славен преход и се озовал в България. Веднага му се дояло, допикало и досрало, и той влязъл във външната тоалетна на едно крайпътно заведение. Миг по-късно изскочил оттам, силно възбуден: „Откраднали са чинията!“

„Ха-ха-ха! - разсмял се Давид Черни. - Това ли бил вицът? Браво, много е хубав!“


ФАЛШИВИТЕ ИДЕНТИЧНОСТИ

"Гротескните преувеличения и мистификацията са характерен белег на чешката култура и създаването на фалшиви идентичности е една от стратегиите на съвременното изкуство" (Изявление на Давид Черни, публикувано във в-к „Дневник“ на 14.01.2009)

Това изявление веднага прикова вниманието ни. Понеже ценим фалша във всичките му разновидности и се стремим да бъдем на гребена на модерната естетическа вълна, решихме да проучим този въпрос. Ние вече имаме опит в създаването на фалшиви идентичности, но тук се говори за стратегии. Това предполага още по-богат опит. Какво ли са измислили великите измамници?

ПЪРВА НОВИНА:
Според изследване на американската компания "Симантек", закупуването на пълна фалшива идентичност, т.е. американска банкова сметка, кредитна карта, рождена дата и номер на социални осигуровки, ще ви струва между 14 и 18 долара. (По информация на econ.bg)

Ние мислехме, че само на хляба, олиото и мерцедесите са им паднали цените, а то гледай какво става. Една фалшива идентичност струва, колкото седем тикви. (Понеже сме тиквеници, изчисляваме всичко в тикви.) Насам, идиоти, грабете! Давид Черни ни даде хубав пример с „Ентропа“. Нахвърляйте се на банковите сметки. Създаването и купуването на фалшиви идентичности е една от стратегиите на изкуството да крадеш. Казал го е Давид Черни, ние само го допълнихме... Ей вие, младите художници, вместо да дремете по ателиетата и да рисувате натюрморти, източете по две-три банкови сметки и после обикаляйте световните курорти.

ВТОРА НОВИНА:
Фалшивата самоличност в Интернет вече води до присъди. Лори Дрю беше обвинена от съда в Лос Анджелис, че е извършила компютърна измама, като е създала грешно впечатление за себе си в популярната социална мрежа MySpace. Taм Лори Дрю се представя за момче и първо праща приятелски, а после заплашителни съобщения на 13-годишната Меган Майер. След като получава съобщението „светът ще е по-добро място за живеене без теб“, тинейджърката се самоубива. ((По информация на е-vestnik.bg)

Възможно ли е това!? Фалшива идентичност да причини смърт?! Лори Дрю е на 49 години, когато погубва невинно момиче. Излиза, че това, което в реалния живот е тласнало детето към самоубийство, е една от стратегиите на съвременното изкуство. Да нямаш някаква грешка бе, Черни? Помисли пак. Ти си авторитет за нас и ние сляпо ти се доверяваме. Хиляди твои фенове ти се доверяват. Само под българската петиция в подкрепа на лайняната ти инсталация се подписаха над 800 човека - доверчиви интелектуалци, чисти наивни души, без капка мозък в главите си, поразени от интелектуална слепота - болестта, която напада най-умните българи в периоди на безумие. Случаят с Лори Дрю е от 2007 година - доста преди да обявиш фалшивите идентичности за стратегия на съвременното изкуство и да сътвориш „Ентропа“. Ти какво, да не си изковал стратегиите си върху тази трагедия?! Ти си изрод бе, Черни! В теб няма нищо човешко. Ти си черен като името си. Дяволски черен си ти. Ти подготвяш почвата за нови психоатаки и нови самоубийства. След появата на „Ентропа“ всички се убедиха, че използваш фалшивите идентичности по начина, по който ги използва Лори Дрю. За психоагресия, и то срещу цели народи. Какво целиш, да предизвикаш масови самоубийства ли? Ей, чудовище, дай ново определение на съвременното изкуство, че знаеш ли... Помогни ни да се измъкнем от капана, в който ни вкара, защото... От възхищение пред теб, ние си създадохме стотици фалшиви идентичности. Сега кой ще им бере грижата, кой ще носи отговорност за:

Орфей Чалгиев,
Орфей Пънкаров,
Орфей Тимбър-лейката,
Орфей Кабайе (представете си!),
Орфей Клецанин,
Орфей Папа Бенедиктов,
Орфей Безпапов,
Орфей Бочел - леко превъртел,
Орфей Паганин - яхнал пингвин,
Орфей Гершуин - препикал Win,
Орфей Чайковски - вечно на ски,
Орфей Гъзовей,
Орфей Пичевей
Орфей Хуйразвей,
Орфей СерГей,
Орфей Черновей, дето дупето си в Прага и Брюксел вей
Орфей О'кей

Със същата популярност сред нас се ползва и Ивайло свинарят, който преди 700 години вдигна въстание, уби царя и се ожени за търновската царица, след което животът в България стана свински. Доскоро имахме министър на име Свинаров. Седемстотин години все свинари ни управляват и държавата ни заприлича на кочина. Вижте колко фалшиви идентичности по свинска линия имаме:

Свинар Божи дар (представете си!)
Свинар Искрометни,
Свинар Баладични,
Свинар Академични,
Свинар Канонични,
Свинар Патетични,
Свинар Психотични,
Свинар Лирични,
Свинар Класични,
Свинар Артистични,
Свинар Ангелогласни,
Свинар Говнар,
Министър Свинаров,
Свинар Министъров,
Майстор-готвач Свинчо Зурлев,
Последната софийска Свиня

Кажи бе, Черни, кой ще носи отговорност за тези фалшиви идентичности, които са малка част от богатата ни колекция? Кажи бе, уйо! Ние сме идиоти и сме безотговорни. Всяка от тези наши самоличности може да причини нещастие. Ти си интелектуалецът, ти трябва да носиш отговорност за идиотите, на които влияеш. Ако утре някой кретен проведе злостна психоатака с фатални последици, ти ще бъдеш виновен. Сатана такъв! Изверг! Злодей! Да се продъниш в ада дано, изчадие Давидово! Триста дяволи да те чукат в казана с катрана... Между другото, това е ново наказание, защото Данте не го споменава в пътеписите си. Ти ще бъдеш първият грешник, на чийто задник ще си правят пикник и дрисник коренните жители на ада.

ТРЕТА НОВИНА
Най-издирваният нацист Ариберт Хайм е починал през 1992 година в Египет, където се укривал в продължение на две десетилетия под фалшивата идентичност на мюсюлманин. Хайм действа основно в концлагера "Маутхаузен" на територията на днешна Австрия, но и в "Заксенхаузен" и "Бухенвалд" в Германия. Есесовецът инжектира отрова в сърцето или изтръгва органи от телата на затворниците. (По информация на Deutsche Welle)

След края на Втората световна война настъпва истински разцвет на фалшивите идентичности. Хиляди нацисти променят самоличността си и заживяват, където намерят - в Латинска Америка, Азия, Африка... Светът е залят от фалшиви идентичности. Последният ярък представител на този потоп е Радован Караджич, който си смени името и се посвети на алтернативната медицина, след като отне няколко хиляди човешки живота. Представяте ли си, ако някой фашист е обявил (в памет на Ариберт Хайм), фалшивите идентичности за стратегия на съвременното изкуство. И ние глупаците, вдъхновени от евреина Давид Черни, сме прегърнали тази стратегия. Не си ли мислил за това, Черни? А, умнико? Хрумнало ти е да се изгавриш с немците като лепнеш върху държавата им нещо, което прилича на фашистка свастика, но не си се сетил, че България е спасила 50 000 евреи през Втората световна война? Петдесет хиляди, тъпако! Друг евреин на твое място би използвал случая, за да благодари на българите? Защо само белгийците да се радват? Досещаме се за особените мотиви, които са те подтикнали да изобразиш Белгия като кутия с шоколадови бонбони, и затова ще те попитаме: знаеш ли на кого дължат спасението си единствените оцелели евреи в Белгия?

"Точно преди 64 години в Белгия нацистите разстрелват българина Теодор Ангелов, отбелязва БНТ. През Втората световна война той ръководи партизанска група в Брюксел, която саботира комуникационни средства и унищожава списъци с евреи, които германските окупатори искат да изпратят в концентрационни лагери." (Източник: Форум „Бойна слава“)

Има една еврейска поговорка: „Няма направено добро, останало ненаказано“. Досега мислехме, че тази поговорка отразява горчивия еврейски опит, но сега разбираме, че тя е нещо като програма за Давид Черни, която повелява:

всяко направено добро трябва да бъде наказано
всяко направено добро трябва да бъде наказано
всяко направено добро трябва да бъде наказано
всяко направено добро трябва да бъде наказано
всяко направено добро трябва да бъде наказано

Кажи сега, Давиде, ако някой реши да те пречука, просто така, защото си боклук, как да ти помогнем? Как нашите сънародници в Чехия да ти се притекат на помощ? Какво да ги мотивира? Това ли:

He defines himself as an “idea racist,” later realizing he isn’t a racist at all and deciding, “So I’m a fascist. I hate stupidity and close-mindedness.” (Източник: Prague Wanderer)

Понеже сме тъпички, особено когато трябва да смелим нещо на английски, не можахме да разберем в какъв контекст си пуснал това “So I’m a fascist“ (така че аз съм фашист). Прекарахме го през Гугъл-преводач и роботът го преведе така:

„Той сам определя себе си като "идея расистка", по-късно той не е расистка реализирането на всички... "Така че Аз съм фашист. Мразя глупостта и тясното непредубеденост.“

Истина ли е това, Черни: ти си фашист, мразиш глупостта и тясната непредубеденост, но нещо около реализирането на расистката ти идея куца? Какво по-точно не върви, приятелю: строежът на газовите камери ли? Не вярваме да си закъсал за пари, защото Александър Вондра, Тополанек, Сополанек и Насранек няма да ти откажат финансиране, когато става въпрос за реализирането на една толкова вълнуваща идея. Да не би да куцат доставките на телени мрежи за твоите частни концлагери? Доста фирми фалираха напоследък в Европа. Световната криза удари много лошо заводите за бодлива тел. Приятелю, не се притеснявай - в България имаме тел в изобилие. Ти само кажи в кой концентрационен лагер ще ни настаниш и ние сами ще си донесем телта, с която да ни оградиш. Как смяташ да ни изтезаваш, Хайл Черни: с медицински или с дърводелски инструменти? Имаме и от двата вида. Ще си носим и по едно шише с бензин, ако решиш да ни умъртвяваш с инжекции. Понеже едва ли ще устоиш на изкушението да изтръгнеш малко органи от нас, ще си носим и клещи керпеден. Важното е да ти е комфортно, когато работиш, Фюри. Можеш да правиш всичко, което си пожелаеш с телесните ни останки - съгласни сме да одереш от нас толкова кожа, колкото ти е необходима, за да опънеш голямо платно и да нарисуваш върху него ПОБЕДАТА НАД ДОБРОТО. Сложи ни в рамка, маестро, и ни закачи в някоя изложбена зала. Защото:

всяко наказано добро трябва да бъде показано
всяко наказано добро трябва да бъде показано
всяко наказано добро трябва да бъде показано
всяко наказано добро трябва да бъде показано
всяко наказано добро трябва да бъде показано


НОВА ПЕТИЦИЯ

Некадърното чешко правителство падна - време е да падне и турската тоалетна

На 24.03.2009 г. министър-председателят на Чехия Мирек Тополанек загуби вота на доверие в чешкия парламент и беше принуден да си подаде оставката. „Това практически слага край на европейското председателство на Чехия“ - писа в-к „Файненшъл Таймс". Чешките политици обаче не мислят така. Те са решени да запазят своето председателство с цената на всякакви безумия.

ПЪРВО БЕЗУМИЕ: Да позволят на Тополанек да управлява Чехия в режим на оставка. В чешката конституция няма краен срок за назначаване на нови избори. Президентът може да се направи на разсеян и чак след три месеца, когато изтече срокът на чешкото председателство, да ги насрочи. Има обаче едно неудобство - ще се окаже, че в Европейския съюз няма кадърни политици и затова е нужно един некадърник в оставка да го управлява.

ВТОРО БЕЗУМИЕ: Ако Тополанек успее да събере 101 депутатски подписа, президентът да му възложи нов мандат за съставяне на правителство. Значи, ако подкупи двама-трима човека, некадърникът ще се завърне във властта на бял кон. И Европейският съюз ще бъде управляван от корумпиран некадърник.

ТРЕТО БЕЗУМИЕ: Да се забрани на депутатите да напускат парламентарните си групи, защото именно такива депутати предатели закопаха Тополанек. Ако някой напусне парламентарната си група, моментално да излита от парламента и на негово място да влиза верен на партията му човек. За тази цел обаче трябва да се промени конституцията. Пита се, толкова ли е ценно чешкото председателство, че да бъде подпирано с нова конституция? Нека видим.

Чешкото председателство започна с грандиозен скандал: европейските държави бяха окарикатурени и народите им унизени от чешкия художник Давид Черни, който инсталира скулптурата си „Ентропа“ в сградата на Съвета на ЕС в Брюксел. На нея България е представена като турска тоалетна, Германия - като фашистка свастика, Полша и Италия - по гнусен и перверзен начин и т.н. Пощадени са няколко държави, сред които се откроява Белгия (кутия с шоколадови бонбони), което означава, че Давид Черни се е подмазал на домакините. Човекът с острата, безпощадна четка умее да прави четки. А който умее да прави четки, лесно се научава да прави и свирки... и дудуци... Оказа се също, че художникът е нарушил договора за композицията на „Ентропа“, който е подписал с управляващите, като междувременно е прибрал 70 000 евро от тях. Големият грях на чешките министри е, че като разкриха измамата (два дни преди откриването на „Ентропа“), не анулираха договора с художника-мошеник и не изхвърлиха пошлата му скулптура на боклука, а й направиха пищна премиера. Чухме изумителни по своето лицемерие слова - на виновника Давид Черни и на неговия слуга ковчежник Александър Вондра (вече бивш зам. министър-председател). По-късно, вместо да се съобразят с искането на нашите представители да премахнат турската тоалетна, те я покриха с черен парцал. Т.е. погребаха България. Браво, господа чехи - влязохте малко преди нас в Европейския съюз и вече усърдно копаете гробове на останалите народи.

В икономически план: Тополанек не успя да ограничи газовата криза в началото на годината. Политическите му совалки не дадоха резултат и засегнатите държави като България загубиха стотици милиони евро. Самата Чехия в момента е с разклатени финансови показатели. Разчетите показват, че през тази година тя ще премине тавана на публичния дефицит, установен на 3% от БВП в Пакта за стабилност и растеж на ЕС, и ще дестабилизира европейската финансова система. Мирек Тополанек няма нито една смислена инициатива в политически, икономически, социален и културен план. Той е напълно провален и компрометиран политик - позор за Чехия (както го определят самите чехи) и нещастие за Европа (както го определяме ние). Пуснете това видео в You Tube и ще видите как Тополанек удря главата на репортер в стената на жилищна кооперация и едва не обръща количката с детето си на улицата, което щеше да му причини сериозни травми, ако не и смърт. И сигурно ще се съгласите, че е рисковано да се повери управлението дори на една детска количка на този човек. Ако количката е празна - може. Според вас обаче Европейският съюз празна количка ли е?

Време е простотиите да спрат, време е гробарите да се приберат в погребалните си агенции (в случая - в Чешката република). Не трябва да се допуска безвластие в Европейския съюз заради вътрешните проблеми в една или друга държава, заради глупостта и некадърността на един или друг политик, и най-малко - заради творческата импотентност на един художник, която в Чехия по непонятни за нас причини минава за ерекция. Бог да ви е на помощ, господа чехи, ако това ви е ерекцията.

Настояваме Чехия да се оттегли от управлението на Европейския съюз и да даде възможност на България да завърши проваленото й председателство. Ние имаме най-стабилната финансова система в Европа. Сега, когато останалите европейски държави се тресат от кризата, търпят колосални загуби и правят заявки за заеми от Международния валутен фонд в смайващи размери: 25 милиарда евро (Унгария), 20 милиарда (Румъния) и т.н., ние българите не сме поискали нито едно евро, а жизненият ни стандарт продължава да расте. Точно от това се нуждае в момента европейската общност - един преуспяващ и благодентстващ народ да я води. Вдъхновени от нашия пример, останалите европейски народи ще дръпнат напред и ще се измъкнат бързо от кошмара на световната икономическа криза. Дайте ни тези три месеца и ще поправим щетите, които причиниха некадърните чешки политици. Първото нещо, което ще направим, ще бъде да изхвърлим от централата на Европейския съюз лайняната скулптура на Давид Черни. Този агресивен кич няма работа там. На това място трябва да сияе произведение на изкуството, внушаващо изпепеляваща любов, а не черна омраза, гарнирана с отровни давидки.

Изготвили:
Богдана Клецуркова - член на редколегията на минижурнала „Високите етажи“ - http://etagi.grosnipelikani.net/, и бай Сократ - председател на Асоциация „Мозъчен рай“ (този човек отдавна е надраснал интернет и няма сайт)

ТЪЙ КАТО ФАЛШИВИТЕ ИДЕНТИЧНОСТИ СА НА МОДА ДНЕС, МОЖЕТЕ ДА ПОДПИСВАТЕ ТАЗИ ПЕТИЦИЯ С ВСЯКАКВИ ПСЕВДОНИМИ

"Създаването на фалшиви идентичности е една от стратегиите на съвременното изкуство, към което спадат петициите" - каза Давид Черни при откриването на конференцията „Петиции Давидови“


ЧЕШКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ИДИОТИ ПРИЕМАТ СЪВЕТИ САМО ОТ ИДИОТИ

Безмозъчният тръст е на път да се превърне в двигател на последните политически промени в Чехия. След сгромолясването на Тополанек, чешките политически идиоти почнаха едни препирни, едни изхвърляния, едни простотии. Лидерите на останалите европейски държави се смаяха от ниското ниво на политическия диалог в тази държава и се опитаха да осъществят контакт с колегите си от Прага, за да им помогнат със съвети, но напразно. Прага даваше заето. Положението стана безнадеждно - пълно безвластие обзе европейските институции. Чуха се мнения, че в бившите комунистически държави, макар и реформирани, няма качествени политици, които да управляват Европейския съюз и ротационният принцип трябва да бъде преосмислен. Като се издъниха, чехите вкараха във фризера шансовете на България да управлява Европейския съюз. Наложи се веднага да вземем мерки. С ясната и категорична ПЕТИЦИЯ, която разпратихме до всички официални чешки институции, ние набелязахме няколко важни стратегии, които идиотите в Прага трябва да следват. И те, представете си, ги последваха. Запомнете: ЧЕШКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ИДИОТИ ПРИЕМАТ СЪВЕТИ САМО ОТ ИДИОТИ. Вече имаме един насърчаващ резултат. На некадърника Тополанек е отнета възможността да състави ново правителство. На 9 май той ще сдаде окончателно поста си. По този начин Чехия ще загуби правото си да председателства Европейския съюз и така се отваря възможност да се реализира следващата стратегия от нашата ПЕТИЦИЯ - България да поеме и завърши проваления чешки мандат и да върне доверието на старите европейски демокрации във възможностите на малките, задръстени и видиотени от дългите години комунистическо управление, народи, да водят европейското хоро.

Ох, веднъж да станем председатели на Европейския съюз, и ще видите тогава какво триумфално закриване на „Ентропа“ ще направим. Всички идиоти от Безмозъчния тръст ще се изредим да държим възторжени речи, и накрая ще му тропнем едно хорце. Хайде, наздраве, братя българи - пийте и мечтайте!


Край на втора част


  
Накратко
Издава Безмозъчният тръст в бл. 999, ж.к. „Сердика“, гр. София

В броя
Възхитителното безчестие на Давид Черни - 2
Фалшивите идентичности
Нова петиция: Некадърното чешко правителство падна,
време е да падне и турската тоалетна


Още сведения

публикувано на петък, април 17 @ 18:23:44 EEST изпратено от sevok

Подведено под:
Няма такава рубрика | * | пародии |

2830 прочита

Още в тази връзка
· в-к „Дневник“ на 14.01.2009
· По информация на econ.bg
· По информация на е-vestnik.bg
· По информация на Deutsche Welle
· Източник: Форум „Бойна слава“
· Източник: Prague Wanderer
· НОВА ПЕТИЦИЯ
· Пуснете това видео в You Tube
· Евок Севок — главен редактор


Най-четеното в блок Няма такава рубрика:
Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 6 / 2005 г.


Рейтинг
Средна оценка: 5
Гласа: 4


Възможни оценки

Слаб
Среден
Добър
Много добър
Отличен
Инструменти

Версия за печат  Версия за печат

Препраща на друг  Препраща на друг

"Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 2 / 2009 г." | | 1 коментар

Коментари за Евок Севок — главен редактор, Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 2 / 2009 г (Оценка: 0)
от grosnipe (info@grosnipelikani.net) на петък, април 17 @ 18:22:30 EEST
(Сведения за читател )
За коментари на Евок Севок — главен редактор, Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 2 / 2009 г. последвайте ето този линк.

литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.10 Секунди