литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  
Евок Севок — главен редактор
Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 2 / 2008 г.
Деян Енев шокира идиотите

Що за писател е това?
Какво е местоположението му в литературата?
Как се стига до него от точка А, наречена Вазов, или от точка В, наречена Йовков?
Нима трябваше да преживеем и това: изпитът по български език и литература, в който класиците винаги са имали запазено място, да се лиши от святост?
Кой издигна Деян Енев над класиците?
Министърът на образованието нормален ли е?
Това че министърът е чел произведенията на този писател, дава ли му право да го обяви за вариант №3 ?
Така лесно ли се става вече вариант №3 ?
Защо министърът изобщо чете такива автори?
Не е ли негово задължение да чете класиците?
Достоен ли е този министър, който не знае какво да чете, да бъде министър?
С какво Иван Вазов е по-лош от Деян Енев?
Кой иска да постави под съмнение таланта на Иван Вазов?
Ние идиотите заявяваме, че високо ценим неостаряващото изкуство на дядо Вазов и ще се борим за оставането му в литературата, защото всички негови произведения са ясни, прости и разбираеми. Няма идиот, който да е тъпял пред Иван Вазов така, както сега тъпеем пред Деян Енев.
Какво го чака нашето образование при такъв лекомислен избор?
Няма ли да се гръмне някой след този гаф?
Господин министър, какво чакате!


Кретените четат „Заложна къща“

Една бабичка, „прозрачна като паяжина“ влиза в заложната къща на Калин Бандеров, извинява се за безпокойството, което е причинила, и пита дали изкупуват стари вещи. Калин Бандеров й отговаря неохотно, но изчерпателно. Тогава „Бабичката бръкна в разръфания джоб на палтото си и извади нещо, многократно увито във вестник. Тя бавно и с треперещи ръце започна да развива хартията. След това изведнъж пое дъх и положи пред Калин Бандеров един неописуемо красив златен джобен часовник „Омега“.
Калин Бандеров разбираше от ценни вещи. Тях той откупуваше веднага, даже и ако собствениците им знаеха или подозираха тяхната реална стойност, защото после по идеално разработен канал ги продаваше на Запад, където вече цената им скачаше най-малко десетократно.
— Този часовник беше на мъжа ми — каза някак напевно старицата, сякаш толкова пъти беше разказвала тази история, че историята се беше превърнала накрая от само себе си в песен. — Той пък го има от своя баща. От вътрешната страна на капака е гравиран надпис, може да го видите. Мъжът ми, лека му пръст, беше лекар. Той имаше вкус към изисканите вещи. Да знаете само с какво достойнство носеше този часовник в джоба на жилетката си. Когато искаше да види колко е часът, мъжът ми се изправяше, никога не го гледаше седнал, щракваше капачето и поне една минута се взираше с наслаждение в циферблата. Винаги съм имала чувството, че както той се любуваше на часовника, така и целият свят в този миг се любуваше на него.
Докато слушаше разсеяно думите на бабичката, Калин Бандеров гальовно въртеше скъпата вещ в ръцете си и вече пресмяташе цената й в долари. Той щракна капачето и то красиво отскочи нагоре. От вътрешната му страна имаше гравиран пестелив надпис. Калин Бандеров го прочете веднъж и после още един път и още един път. „На сина ми Калин Бандеров — с надежда и упование.“ Нищо не разбираше. Когато вдигна очи към старицата, видя, че я няма. Беше си тръгнала. Чудно нещо, даже и звънчето не беше издрънчало.“
(Пълният текст е публикуван във Виртуална библиотека Словото.)

Кажете сега, разбрахте ли нещо? Регистрирахте ли някаква мозъчна дейност по време на четенето? Затворихте ли отворения финал на произведението? Защото ние идиотите още сме във фаза повърхностни впечатления. Седим, тъпеем и беснеем. Много му се издразнихме на тоя пич... Ало, класика, трябва да имаш малко уважение към читателите си бе, батка. Ти какво, за академици ли пишеш? Я си мери малко изреченията. Повечето ти читатели са пънове, тъй че следващия път като почнеш да съчиняваш, внимавай къде ще зачукаш бабичката.


Избрани коментари (отрицателни)

ВЪЗМУТЕН
Ако някой от министерството е чел произведението, то той е пълен дървеняк, теле, идиот, комплексар. Как може дете на 13-14 години, да знае какво е заложна къща, какво се прави в нея, какво е залог, откуп, лихва, стойност и други такива. Кой тъпанар от министерството измъдри това нещо?...

ГОСТ
Само защото този разказ бил любимият на Вълчев (министъра — б.р.) ли трябва да се потят децата на България!? И то за какво? Поне да беше озаглавен "ЗаМожна къща", че да имат някакъв стремеж към по-добър живот! А то — лихвари ще стават!

ПИСАТЕЛ
Тия да не са луди, как може този Деян Енев да го дават на децата. Че то от утре може в школата да започнат да изучават Азис и Евгени Минчев.

ДО ПИСАТЕЛ
Абсолютно си прав! Класика! Повече класика за децата!

МАЙКА НА СЕДМОКЛАСНИК
Разказ с термини, непознати за децата и невъзпроизводими за тях — лихви, гратисни периоди и т.н., не показват езиковата култура на учениците. Изключително лош избор — поредния гаф на министерството на образованието. Като че ли свършиха писателите.

БЕЗ ДУМИ
Това безумство, което е дадено на децата за преразказ, не може да бъде окачествено по никакъв друг начин, освен като ГАВРА! Господа от МОН, вие у дома за заложни къщи и канали за износ в чужбина ли говорите на децата си? Задавам този въпрос, защото моята дъщеря е една от тези 6212 деца, които днес държат изпит, и тя не е наясно какво е „заложна къща”, защото това никога не е било тема на разговор у дома. Това е текст, който, може би, би бил „приятен” за деца от семейства на хора от сенчестия бизнес, но не и за деца, растящи в нормални средностатистически семейства. Коя „експертна” глава сътвори тази подигравка с труда и усилията на децата?...

БЛОНДИНКА
Кой е пък тоя класик?

МИМИ
Тези от Министерството най-добре да си вземат шапките и да се махат, докато са цели!

МИНИСТЪР ВАЛЦЕВ
Щуротия. Това е. Друго няма. Нека експертите от МОН да преразкажат от името на звънчето на вратата. ИДИОТИ !!!

ПРИТЕСНЕНА МАЙКА
Това наистина е безумно. Кой е този Деян Енев и има ли той почва у нас? А пък за разказа да не говоря. Честно казано, аз се смятам за интелегентна, но този „разказ” и аз трудно ще го преразкажа. Г-н Министър, май е време и вас да ви предадем в някоя „Заложна къща”, ама е лошо, че няма кой да ви откупи.

LILA
„Отличен” за така наречените експерти при подбора на произведение — „чудесен” пример как можеш да се сдобиеш с пари за наркотици?!!... или просто пари... разбира се, като заложиш някоя ценна вещ от дома. Възмутително е, Господа експерти!!!!!!

ЕДНА МАЙКА
А децата след края на изпита спориха — дали бабата не е призрак???

БАБАТА Е ПРИЗРАК
Щото ако бабата не е призрак, значи тоя Калин Бандеров е толкова дементен, че не може да познае собствената си майка. Трябва да отиде веднага на лекар и да се прегледа и в двата случая...

УЧИТЕЛКА — БЕЛ
Текстът не е удачен. Дали заложната къща е обектът, който седмокласниците трябва да познават, или процентите да са тяхно хоби!? В кого да разпознаят положителния герой — златната верижка или архаичната старичка? Какво човешко откриват в лихваря, от чийто поглед ще определят човешките ценности? Слаб! Лош избор!!!


Избрани коментари (положителни)

БАЧО КОЛЬО
Не мислех да пиша, но като прочетох какво мислят разни преподавателки по БЕЛ (така ли му казвате, госпожо, на предмета български език и литература?), доброжелателки и родителки, гости и какви ли не останки от нашето СОЦ минало?!?! Защо все някой друг ви е крив бе, хора? Разказът на Деян Енев бил некадърен!? Ама вие чели ли сте други негови творби? Че не бил учел децата на не знам какво си... Това е задача на изпит, която поставя не въпроси за възпитанието, а за владеенето на езика. Чисто практически, а не идеологически мислете. Докато има още СОЦ останки, които пишат като горните, нищо няма да се промени в нашето образование. Ще има само една баба Илийца дето вади кола и един пропаднал Николчо.

ИВАНОВ
Текстът е много хубав даже. Трудничък е, но така ще се отсеят умните деца. Най-после нещо по-различно от бебешките Йовков и Елин Пелин.

НЕ ИСТЕРЯСВАЙТЕ
Синът ми току-що се прибра и каза, че разказът му допаднал и не го е затруднил особено. Успех на всички кандидати, а на родителите — по-спокойно и не подценявайте децата си.

L.M.
Какво толкова сте се разциврили всички? Кажете ми един съвременен автор, който звучи по-различно. Това е днешното ни ежедневие и децата трябва да свикват с него. Стига сме ги залъгвали с разни там бели лястовици, Ангелинки, Андрешковци и пр. Още от малки те трябва да разберат, че понятия като справедливост, доброта, хуманност, човещина — все описвани и прославяни от класическите ни автори, не съществуват в днешното съвремие...

321
Когато попитах дъщеря ми как се е справила с този труден разказ, отговорът й беше, че не било изобщо трудно. Дори се изненада, че аз мисля така. Мили родители, просто децата ни са различни от нас, нека наистина да не ги подценяваме. Времето, в което живеят и ще живеят, е гадно, но е тяхното време.

LOVEEE <3
... че аз като 7-класник знам какво е заложна къща и напълно разбрах текста. Единствената мистерия е дали наистина бабата е призрак!

УЧЕНИЧКА 1
Аз пък отидох след изпита в една заложна къща точно пред училището и се разбрахме с човека (беше много любезен, изобщо не такъв като този тъп Калин от разказа), че ако не ме приемат, той ще ме вземе на работа за през лятото, щото вече нали разбирам от лихви и гратисни периоди...

УЧЕНИЧКА 2
Децата сме си съвсем наред. Спокойно, предп. повечето от децата много добре са запознати с това как се печелят пари от заложна къща. Текстът беше лесен... не отдавайте такова значение на това какъв е смисълът. Тфа изпит бе, хора...

УЧЕНИЧКА 3
А пък колко заблудени родителчета има, не е истина просто. Не сме били чували за заложна къща, пхах. Вие ако знаехте за какво още сме чували...

РАЛИЦА
Текстът изключително много ми хареса и допадна. Лесно се запомня, защото в него има много действия и пряката реч е такава, че лесно може да бъде избегната. Аз съм 7 клас и се радвам че имах удоволствието да го преразказвам днес на изпитите. Моля „професионалистите" да се въздържат от коментари.

АБЕ СТИГА ВЕ (седмокласник)
всичко си беше пирифектну :> аре стига вече сте се оплаквали аз съм много доволен.

Източници: форумите на Dnes.dir.bg и Frog News


Ваня Щерева каза „Ох“

„Като видях името на Деян Енев много ме зарадва, защото е много добър автор, който печели награди години наред и т.н. Полюбопитствах да видя какъв е разказът — тогава вече много се ядосах, като го прочетох. Първо, това е разказ от 1 страничка, която аз четох около половин час, циклих, той не ми беше интересен. Започва с много дълго тромаво изречение. Завършва с неочакван финал, много сложен, аз не го разбрах. Почнах да гадая, какво точно се случва. Не знам, това в 7 клас как може да се тълкува“, сподели Ваня Щерева...

— Някои биха ви обвинили в момента, да речем, че бихте искали да сте на мястото на Деян Енев или на останалите двама автори като варианти на изпита?

„Аз съм твърде отскоро в литературата, за да претендирам за такова внимание. Има твърде много добри млади автори, които пишат на достъпен език. И в това упражнение би било добре децата да се забавляват и да им е интересно. Аз сега казвам „Ох“, а ако бях 7-ми клас?“, добави Ваня Щерева.

Източник: bTV


Добра перспектива пред затъпялата ни нация

Оказа се, че резултатите от изпита по български език и литература, който държаха кандидат-гимназистите тази година, са учудващо добри. Кръглите тъпачета са само 0,19 % от явилите се, средно тъпичките са 4,2 %, добро ниво са показали 42,68 %, много добро — 45,82 %, а 7,2 % са се извисили с отлични оценки. Орфей Гайдаров беше изненадан от тези резултати:

— Как при наличието на тъпи родители в изобилие — чуди се той, — които са и политици, и чиновници, и бизнесмени, че дори и писатели, расте умно поколение? Къде се прекъсва нишката на тъпотата? Защо след упорито градената и насаждана глупост с помощта на училището и превърнатите в кич произведения на класиците, с активното съдействие на медиите и чалгата, тъпотата изведнъж се оказа безсилна пред тези крехки създания?

— Не го мисли това — потупа го по рамото председателят на асоциация „Мозъчен рай“, — няма никакво значение как тъпотата е стимулирала ума. Важното е, че го е стимулирала и сега за пръв път от 100 години насам има умствена перспектива пред затъпялата ни нация. Расте пирифектну поколение.

— Точно това не разбирам: как от нищото се пръкна пирифектну поколение? — продължаваше да се чуди Орфей Гайдаров.

  
Накратко
Издава Безмозъчният тръст в бл. 999, ж.к. „Сердика“, гр. София

В броя
Деян Енев шокира идиотите
Кретените четат „Заложна къща“
Добра перспектива пред затъпялата ни нация
Избрани коментари

Още сведения

публикувано на събота, юли 05 @ 06:38:56 EEST изпратено от sevok

Подведено под:
Няма такава рубрика | * | пародии |

3333 прочита

Още в тази връзка
· Пълният текст
· Dnes.dir.bg
· Frog News
· Евок Севок — главен редактор


Най-четеното в блок Няма такава рубрика:
Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 6 / 2005 г.


Рейтинг
Средна оценка: 3
Гласа: 2


Възможни оценки

Слаб
Среден
Добър
Много добър
Отличен
Инструменти

Версия за печат  Версия за печат

Препраща на друг  Препраща на друг

"Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 2 / 2008 г." | | 0 коментара


литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.10 Секунди