литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  
Евок Севок — главен редактор
Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 3 / 2007 г.
ВСЕКИ КИБОРГ ИМА ПРАВОТО НА:

1. Свобода на пътуването в други държави — виртуално или физически.
2. Свобода на електронната реч.
3. Свобода на електронен личен живот.
4. Свобода на съзнанието — всеки човек/киборг има право да модифицира своето съзнание чрез психо-фармацевтични, медицински, генетични, духовни или други средства, ако по този начин не нарушава фундаменталните права на другите хора (киборги)...


(Из Закона за Правата на киборгите)


Как протече конференцията „Технокретен'2007“

Казват, че два месеца работа с компютъра спестява два часа четене на документация. Като чу това, Бакхус Екстрактус обяви, че за два месеца ще инсталира Линукс.
— Ама ти сериозно ли! — зарадва се Терсит. — Ще ни спестиш два часа четене на документация, ще ни избавиш от това ужасно умствено усилие, от тази интелектуална одисея, от това хардуерно и софтуерно разпятие... И ще имаме Линукс! Страхотно!
— Да пукна, ако не го направя! — зарече се Бакхус Екстрактус и удари една ракия, после втора, трета... и накрая прасна бутона „format“ на Winda.

Първата седмица компютърът не даваше ни образ, ни звук, но на втората каза „наздраве“. Сцената беше много трогателна — Бакхус Екстрактус се търкаля под бюрото и от време на време надига чашата, а компютърът отгоре: „наздраве“.
— Това Линукс ли е? — учуди се Атина Палавада.
— Не — каза с дрезгав глас Бакхус Екстрактус, — това е Виникс.
— Че ти откога си на вино?
— Чакай — извика Сизиф Държелиф, — ти нова операционна система ли си създал?
— Аз ли? — надигна се Бакхус Екстрактус и се оригна. — Не помня. Възможно е.
Веднага организирахме технологична конференция „Технокретен'2007“ — извадихме салами, отворихме туршии, сипахме ракии и обсъдихме преломната софтуерна ситуация: OS Vinix е факт, чудото е налице, машината улови духа на купона и вдигна наздравица!... Колко било просто (нали знаете, че и Windows е тръгнал така, след дълго пиянство в един гараж) — замъглените мозъци правят чудеса. Този извод е най-важния резултат от „Технокретен'2007“. Той ще насърчи новите софтуершчици да се наливат денонощно с бира пред мониторите и да чакат мига на пълното опиянение, когато е достатъчно да прегърнеш компютъра, за да го одухотвориш и той да придобие самосъзнание. Ха, наздраве! Да ни е честитa OS Vinix! Вдъхнете живот на компютрите си — къркайте, докато усетите, че от вас към процесора започват да прескачат електрони, гушнете стройното тяло на компа и инсталацията ще тръгне незабавно. Първото нещо, което ще ви попита съществото–компютър след инсталацията, е: „Как желаете да бъдете обслужени — интелектуално, сексуално, софтуерно, психиатрично... Изберете си обслужване и оставете операционната система да си свърши работата. Vinix ще уреди нещата по най-добрия за вас начин. Защото, и тук е големият технологичен пробив — Vinix и вие сте едно духовно цяло. Изконната мечта на човека — да оживотвори машината и да машинизира себе си, е на път да се осъществи с помощта на технотронната алкохолна хипноза.


Идва ерата на величествените женски киборги
(бурно дискутиран въпрос по време на конференцията „Технокретен'2007)

„В феминистских концепциях Донны Харавай киборг стал начальной метафорой исследования путей избавления от природных/культурных противостояний. Она демонстрирует, как желание разделить противостоящие аспекты существования становится всё более трудновыполнимым, и пытается использовать пограничное смешение понятий для разработки новых способов политического действия. Эта концепция известна как «Теория Киборга».“

(Из речта на госта от Русия — акад. Маша Кремльова Киборгина)

Мис Горгон–Силикон откри в тези слова „вълнуваща перспектива“ и обяви, че ще финансира създаването на поточна линия за производството на величествени женски киборги, с тела на културисти и агресивност на кечисти.
— Вижте какво — взе думата Сизиф Държелиф, — не ме плаши това, че нашите жени ще станат по-силни, плаши ме да не станат по-умни.
— Смяташ ли, че поточната линия ще човърка в мозъците им? — попита Прометей Ометей.
— Зависи до каква степен ще се разгърне Мис Горгон–Силикон. Знаем, че тя винаги стига далеч в намеренията си. Навремето като игра в Народния театър, вкамени всички зрители, а днес Орфей Чалгиев ми се оплака, че е вкаменила члена му, и сега човекът не знае къде да дене каменния си хуй.
— Аз нали му казах да не ляга с нея — ядоса се Прометей Ометей. — Нека сега да ходи надървен до края на живота си.
— Приказвайте си вие — каза Мис Горгон–Силикон.
— На мен ми е все тая каква ще стане жена ми — обади се Севастократ Игнат Ненадупев, — ако стане по-умна, ще се разведа и отново ще се оженя за глупачка като мен.
— Изрод! — провикна се Диана Ненадупева, жена му.
— Ами ако и новата ти глупачка яхне поточната линия? — попита лукаво Терсит.
— Значи ще ги сменям по-често.
— Аз ще те оправя, магаре такова! — закани му се Диана Ненадупева.
— Има и друг начин да запазим превъзходството си, уважаеми делегати — каза Марко Кралевичи, — да се качим и ние на поточната линия и да станем киборги.
— Че ти и сега си си киборг! — изсмя се Терсит.
— Ха-ха-ха!
— Какво ще правим с жените, празноглавци?
— Хайде да ги изчукаме сладко, преди да са станали киборги, че после те ще ни чукат като преси, от онези петтонните — каза Прометей Ометей.
— У-у-у...!

(Докато течеше дискусията, жените тропаха с крака, свиркаха и хвърляха консервни кутии по главите на мъжете.)


Закон за Правата на киборгите
(бурно дискутиран въпрос по време на конференцията „Технокретен'2007)

Още не бяхме изчерпали темата за поточната линия, когато дойде новината, че в парламента е приет Закон за правата на киборгите. За целта депутатите са прекъснали лятната си отпуска. След като отложиха куп важни проектозакони за есента, те се събрали спешно да приемат Закон за киборгите. Ето пълния му текст.

ВСЕКИ КИБОРГ ИМА ПРАВОТО НА:

1. Свобода на пътуването в други държави — виртуално или физически.
2. Свобода на електронната реч.
3. Свобода на електронен личен живот.
4. Свобода на съзнанието — всеки човек/киборг има право да модифицира своето съзнание чрез психо-фармацевтични, медицински, генетични, духовни или други средства, ако по този начин не нарушава фундаменталните права на другите хора (киборги).
5. Право на живот.
6. Право на безплатен обяд.
7. Право на политическо равенство.
8. Свобода на информацията.
9. Свобода на семейството, сексуалността и пола.
10. Право на мир (на праха му).


Оказа се, че оригиналът на този документ е писан от група студенти от университета Рийдинг в Англия с цел да насърчат Кевин Уоруик, който смело експериментира с тялото си и е известен като „професорът киборг“. Първо е имплантирал капсула, пълна с електроника, под кожата на ръката си, за да управлява от дистанция компютъра си, а сега смята да включи директно мозъка си към компа. Не е ясно обаче защо този текст е гласуван в българския парламент. Мис Горгон–Силикон едва ли има пръст в тази работа. Тя е твърде заета с проектирането на поточната си линия. Значи причината е друга — дали някой наш политик не е решил да изпревари Кевин Уоруик и да включи пръв мозъка си към компютъра. Много любопитно, наистина! Няма да се изненадаме, ако трите парламентарни групи от коалицията на управляващите осъществят едновременно включване към един компютър — тогава този компютър ще свети и ще сияе от насищане с мозък, възможно е дори целият парламент или цялото правителство да се включат към един компютър, възможно е — о, боже! (възможно ли е, наистина?) — и целият народ да се включи в един компютър и когато е необходимо да се прокара някое вредно за хората политическо решение, мозъците им да бъдат ъпдейтвани тихомълком с това решение. Спиш си и мозъкът ти се зарежда, при това в съпровод с приятен сън, общ за всички. И започваш да мислиш правилно, а „фундаменталните ти права“ остават непокътнати, защото правителственият мозък гарантира, че ще спазва Закона за правата на киборгите... Най-хубавото в тази работа е, че моделът е стар и тъпичък, т. е. изпробван е върху вас, и няма да ви напряга умствено, когато ви обработват с авангардните технологии. Малко ще ви боли, наистина, когато ви бъркат в мозъците, за да ви ръгат чипове, но да се надяваме, че Кевин Уоруик ще експериментира по-успешно с горната част на тялото си. Проблемът на този човек е, че е въздържател и не може да постигне единение с машината посредством операционната система Vinix на Бакхус Екстрактус. Изобщо, описаният в тази глава инструментален подход е за въздържатели. Пияниците ще си спестим болезнените процедури с по-изискания — духовен мозъкобрък.
Вие сега да не вземете да се пропиете като нас! Ха, наздраве!


Помощ за пиратите — трик първи

В последните години отношението към пиратите е лишено от човещина. Те с пълно право се чувстват изоставени, предадени и преследвани от човека, който ги създаде и дълги години ги вдъхновяваше с примера си — Били Гепи Гейдз. Разочарованието им е огромно, половината човечество е огорчено. Да вдъхнеш надежда у хората, много от които бедни интелектуалци, че пиратстването ще бъде вечна привилегия, и изведнъж да ги лишиш от нея, че да почнеш и да ги преследваш... Отвратително! Ние идиотите сме потресени от тази жестока безпринципност. Скърбим за нарушения комфорт на прецаканите пирати и ще се опитаме да ги върнем в играта с инициативата „Помощ за пиратите“. Тя включва психологическа помощ за пострадалите разбойници и запознаването им с най-новите трикове, които ще им помогнат да се спасят завинаги от електронните кучета на Били Гепи Гейдз.

ТРИК ПЪРВИ

Свалете си Knoppix от нета или си го купете (5 лева за CD и 15 – за DVD). Това е безплатна операционна система (плащате само стойността на дисковете и работата по прехвърлянето на софтуера), която се стартира от CD или DVD устройство и се разкомпресира в оперативната памет. Нищо от нея не се инсталира на хард диска и няма да ви направи поразия, ако работите с компютъра като дървари. Информацията ви на харда остава непокътната, цялата ви колекция от пиратски находки ще се запази, всичко, което сте заграбили, включително и Winзора, ще оцелее. Можете да се любувате на несметните си богатства през Knoppix-а, можете да си ги използвате, че и да си ги транспортирате по нета до по-надеждни хранилища – изобщо, софтуерните ви златни находища, до които сте се докопали с измама, ще си останат изцяло на ваше разположение. Пазете си ги, кътайте си ги, дори си ги консервирайте и си ги закопайте още по-дълбоко в компа, защото те повече няма да ви трябват. Ха-ха! Изобщо няма да се сетите за тях, като стартирате чудесния Knoppix. Тази изумителна операционна система отведнъж ви стоварва 8 гигабайта качествен софтуер на компа — много по-добър от Winзор-ския, при това безплатен, при това устойчив на вируси... Knoppix е от вида „живи дискове“, наречени още лайф CD-та. Това са авангардни технологии (въпреки че от доста време са в употреба), които империята Winзор не предлага. Не защото програмистите на Били Гепи Гейдз нямат кураж да откраднат идеята и да я осерат, а защото тези технологии не пасват на основния им принцип: да изчукват, колкото се може повече мангизи от всичко, което скърпят (наскоро бяха опънали огромна мърлява шатра пред Народния театър — да си рекламират боклуците, и превърнаха центъра на София в гигантски катун).

И така, скъпи бандити, няма по-удобен начин за спасяване на един компютър от използването на лайф CD — можеш да оглеждаш системата през него, да тестваш памети, да пооправиш това-онова или пък, ако скапаният Winзор е издъхнал, да си свалиш информацията от харда, да го форматираш с кеф и да си инсталираш качествена Linux операционна система. И това ще си го направиш сам, без да разнасяш сандъка по сервизи и да плащаш скъпо и прескъпо. Лесно е и става все по-лесно. Щом ние идиотите почнахме да го правим, защо да не го направите и вие! И накрая нещо важно: за да ви тръгне Knoppix-а, влезте в BIOS (след включване на компа блъскате бутона Delete) и го настройте така, че операционната система да се зарежда от CD, а не от харда.

Хайде пичове (и дами), направете го и се наслаждавайте на свободата и изобилието! А знамето с черепа го сгънете, сложете го в кутия за обувки и го пратете по пощата на Били Гепи Гейдз. Скоро той ще бъде единствения пират на планетата — да има какво да развява!  
Накратко
Издава Безмозъчният тръст в бл. 999, ж.к. „Сердика“, гр. София

В броя
Как протече конференцията „Технокретен'2007“
Идва ерата на величествените женски киборги
Закон за Правата на киборгите
Помощ за пиратите — трик първи

Още сведения

публикувано на събота, август 04 @ 12:46:19 EEST изпратено от sevok

Подведено под:
Няма такава рубрика | * | пародии |

2903 прочита

Още в тази връзка
· Евок Севок — главен редактор


Най-четеното в блок Няма такава рубрика:
Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 6 / 2005 г.


Рейтинг
Средна оценка: 5
Гласа: 7


Възможни оценки

Слаб
Среден
Добър
Много добър
Отличен
Инструменти

Версия за печат  Версия за печат

Препраща на друг  Препраща на друг

"Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 3 / 2007 г." | | 0 коментара


литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.08 Секунди